ACTUALITATE

Pe ce dă CEO 2,5 milioane de euro?

Articolul a fost postat la 29 Apr 2024

Complexul Energetic Oltenia(CEO) investește o sumă uriașă pentru supravegherea video a carierelor miniere. Bugetul este de peste 12,5 milioane de lei, respectiv peste 2,5 milioane de euro. În urma unor analize la nivelul Direcției de profil s-a ajuns la concluzia că un sistem de supraveghere video a perimetrelor miniere și nu numai va reduce numărul evenimentelor nedorite. Bugetul aprobat de către Directoratul Complexului Energetic Oltenia asigură proiectarea, executarea, punerea în funcţiune pentru un sistem de supraveghere video cu toate componentele de detecţie și efracţie pentru interior - exterior (pe perimetru) pentru obiectivele companiei. În momentul de față se caută o societate care să livreze și să instaleze echipamentele respective. Unitățile Complexului Energetic Oltenia se întind pe zeci de mii de hectare, iar paza este greu de asigurat peste tot.

În plus, se va intra și într-un program de reorganizare, conservare și închidere a unora dintre subunitățile miniere. Astfel, va fi nevoie de monitorizarea bunurilor lăsate în urmă. Este vorba de echipamente de lucru, utilaje de mare capacitate, piese, fier vechi, benzi din cauciuc și alte bunuri care ar putea ajunge pe mâna hoților. În plus, restrângerea activității va însemna și reducerea bugetului și a numărului de angajați. Prin urmare, se vor reduce în mod proportional și serviciile de pază la care Complexul Energetic Oltenia apelează an de an. Potrivit ultimelor estimări, compania energetică alocă în fiecare an câteva milioane de euro pentru a asigura paza și protecția persoanelor și a bunurilor cu firme de pază private. Așadar, nu vor mai fi fonduri suficiente pentru a păstra agenții de pază privați. În același timp, nici nu vor putea fi lăsate nesupravegheate bunuri de milioane și zeci de milioane de euro.

Administrația Complexului Energetic Oltenia și-a propus să apeleze la încă un consultant autorizat pentru elaborarea documentațiilor tehnice pentru descoperta sterilului. Această etapă este obligatorie în vederea valorificării lignitului din subunitățile miniere. Pentru serviciile de inginerie minieră a fost alocată suma de peste 50.000 de lei. Documentațiile vor fi elaborate de luna viitoare și vor fi predate administrației companiei energetice pentru a fi transmise carierelor miniere. Contractarea acestor tipuri de servicii ce privesc elaborarea de documentaţii tehnice pentru descopertă a sterilului, în vederea valorificării lignitului, se va efectua în vederea continuării activității de producție în carierele de lignit necesară realizarea lucrărilor de descopertă în perimetrele miniere instituite, pentru asigurarea rezervei de lignit pregătite, în vederea continuării activității de producție la carierele de lignit din cadrul Sucursalei Miniere. Metodele de exploatare în perimetrele instituite, în etapele actuale de dezvoltare a carierelor, utilizează tehnologia de excavare a sterilului, transport și haldare în flux continuu, în halda interioară sau exterioară, după caz, prin utilizarea complexelor de excavare, transport și haldare. Documentațiile au ca obiect evaluarea cantitativă și valorică a lucrărilor de descopertă din cadrul carierelor de lignit din Sucursala Minieră.

Andrei Merfu

Acasa Recente Radio Emisiuni