ECONOMIE

ALRO Slatina, pe plus în primul trimestru al anului. „Noul model de business pe care l-am adoptat a fost cel corect”

Articolul a fost postat la 18 May 2024

ALRO Slatina, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a anunțat rezultatele financiare interimare consolidate condensate pentru primul trimestrul 2024. Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri de 803 milioane RON, mai mare în comparație cu T1 2023, când s-a situat la 790 milioane RON.

ALRO a înregistrat o EBITDA pozitivă de 86 milioane RON în T1 2024, în creștere față de T1 2023 când s-a situat la 22 milioane RON. Volumul mai mare al vânzărilor și concentrarea pe produse cu valoare adăugată și pe investiții în procese de producție sustenabile, cu eficiență mai mare, au condus la un rezultat brut pozitiv de 14 milioane RON, în T1 2024, față de unul negativ de 35 milioane RON, în T1 2023, au precizat reprezentanții companiei într-un comunicat pe site-ul propriu.

Rezultatele pozitive înregistrate au la bază menținerea tendinței de creștere a LME (cotația aluminiului la Bursa de Metale de la Londra) înregistrată în T4 2023. O creștere a prețurilor și a cererii pe piață s-a tradus în producție mai mare la nivelul Grupului ALRO, în principal pentru produse cu valoare adăugată mare și foarte mare.

„Primele trei luni ale anului 2024 ne-au arătat, încă o dată, că noul model de business pe care l-am adoptat a fost cel corect, accentul pus pe produse cu valoare adăugată mare și pe producția de aluminiu reciclat ajutându-ne să ne îmbunătățim rezultatul final și punându-ne într-o poziție bună pentru a acoperi cererea tot mai mare de aluminiu”, a declarat Marian NĂSTASE, președintele Consiliului de Administrație al ALRO.

„Astfel, vom continua să investim în afacerea noastră, concentrându-ne pe proiecte strategice menite să diversifice suplimentar portofoliul de produse și să ne apropie și mai mult de nevoile clienților noștri, dar și pe soluții de reducere și securizare a consumului de energie pe termen lung”, a mai spus Marian NĂSTASE.

În T1 2024, cotația aluminiului la Bursa de Metale de la Londra a rămas la același nivel înregistrat în T4 2023, arătând o tendință de stabilizare peste nivelul de 2.200 USD/tonă, după o scădere înregistrată în primele trei trimestre ale anului 2023. Mai mult, spre sfârșitul T1 2024 prețul aluminiului a început să crească, în aprilie 2024 media LME la trei luni ajungând la 2.526 USD/tonă, mai mare cu 11% decât în martie 2024, se precizează în comunicatul companiei producătoare de aluminiu.

În acest context s-a înregistrat o creștere a cererii în sectoare-cheie, cum ar fi industria aerospațială sau auto, și s-a produs reaprovizionarea din sectorul distribuției. Grupul ALRO s-a aflat într-o poziție bună în ceea ce privește portofoliul de produse datorită investițiilor pe termen lung și strategiei sale puternice de a intra pe noi piețe și de a satisface cererea celor mai sofisticați clienți ai săi. Acest lucru s-a tradus printr-o creștere a producției laminate plate cu aproape 7.740 de tone în T1 2024 față de T1 2023, mai menționează sursa citată.

Investițiile strategice au continuat la ALRO și în trimestrul 1 2024. Astfel, s-a continuat investiția de 2,75 milioane USD într-un cuptor de îmbătrânire a aluminiului, menită să crească producția de produse cu valoare adăugată mare și foarte mare. Acest cuptor electric de ultimă generație va înlocui trei cuptoare alimentate cu gaze naturale, acesta fiind un pas important către atingerea obiectivului ALRO de a deveni un producător mai ecologic.

Grupul a pus în funcțiune, de asemenea, o linie de prelucrare a plăcilor de aluminiu (cut-to-size) în trimestrul 1 2024, cu scopul de a diversifica producția de plăci în conformitate cu cerințele clienților, în timp ce Vimetco Extrusion, filiala sa, a investit într-o linie automată de ambalare pentru profilele din aluminiu extrudat pentru a crește competitivitatea.

euroolteniainfo.com/

Acasa Recente Radio Emisiuni