ECONOMIE

Toamna vine cu majorări de prețuri la gaze si la energia electrică

Articolul a fost postat la 02 Sep 2024

Sebastian Burduja a explicat ce se va întâmpla după încetarea măsurilor de subvenţionare a preţurilor plătite pentru energia electrică de consumatorul final.

Astfel, facturile celor care au un consum de peste 300 de kilowaţi pe lună ar putea să scadă. În schimb, facturile celor care au consum mic de electricitate pot creşte.

Noi ne dorim să fie un impact cât mai mic. Este posibil ca, pentru consumatorii cu un consum de peste 300 kilowatt oră pe lună să se ieftinească facturile ca urmare a ridicării acestor constrângeri din prezent. Pentru cei care se încadrează la sub 100 de kilowatt oră pe lună, e adevărat că, fără măsuri de subvenţionare, de compensare a preţului, facturile ar putea să crească. Şi atunci, tema noastră principală, şi lucrăm la o hotărâre de Guvern pentru un grup de lucru interministerial la nivelul Guvernului să definim foarte bine consumatorul vulnerabil din sectorul energetic şi acei români să primească un sprijin din partea statului astfel încât facturile lunare să fie suportabile”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Începând cu 1 septembrie 2024, românii care utilizează gaze naturale vor întâmpina o creștere semnificativă a prețurilor, din cauza unei majorări de 24,1% a tarifelor de distribuție.

Această ajustare, aprobată de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), afectează cele mai mari companii de distribuție de gaze din țară și va influența direct costurile pentru consumatori.

Acasa Recente Radio Emisiuni