ECONOMIE

Sebastian Burduja: Vreau să îi asigur pe români că prețurile la energie rămân plafonate în această iarnă

Articolul a fost postat la 15 Sep 2024

Am ajuns la un nivel record în privința depozitelor de gaze naturale – peste 96,7% din capacitatea de înmagazinare este deja atinsă, ceea ce ne oferă siguranță pentru iarnă. Stocurile de cărbune depășesc 500.000 tone, iar gradul de umplere al lacurilor de acumulare este la 70,5%, suficient pentru a ne acoperi nevoile energetice iarna ce vine.

Totuși, prețurile de pe piața europeană continuă să ne dezavantajeze. România a respectat calendarul de decarbonizare și a sprijinit activ Ucraina și Republica Moldova, dar când vine vorba de a beneficia de prețuri similare celor din Vestul Europei, lucrurile stau altfel. E nevoie de echitate în toată Europa. Vom lucra cu omologii noștri din țările aflate în situații similare, mai ales Grecia și Bulgaria, pentru a prezenta un plan care să rezolve această situație și vom ridica problema la nivel european. Și România poartă o parte din vină, pentru lipsa timp de peste 30 ani a investițiilor atât de necesare în sectorul energetic. Dar asta schimbăm acum, cu o nouă viziune și 14 miliarde de euro, fonduri nerambursabile, atrase în ultimul an și trei luni de mandat!

Vreau să îi asigur pe români că prețurile la energie rămân plafonate în această iarnă, indiferent de fluctuațiile de pe piață. România face pași concreți spre modernizarea sectorului energetic. Până la sfârșitul acestui an, vom avea o capacitate de producție de aproape 1700 MW noi în sistem, inclusiv peste 100 MW capacitate de stocare, a transmis ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Acasa Recente Radio Emisiuni