NATIONALE

CLEAN WATERS 2024, acțiune ce a avut ca scop creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea

Articolul a fost postat la 13 Oct 2024

Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția de Poliție Transporturi, în cooperare cu Inspectoratul General al Poliției Frontieră, Autoritatea Navală Română și Garda Națională de Mediu, a inițiat și organizat operațiunea „CLEAN WATERS 2024”.

Activităţile comune de verificare şi control au avut ca scop creşterea siguranţei navigaţiei pe fluviul Dunărea, protejarea ecosistemului de pe tot cursul Dunării, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea şi combaterea pescuitului ilegal şi a migraţiei ilegale.

Au fost efectuate 508 acţiuni şi controale, în urma cărora au fost verificate 1.850 de persoane și testați cu aparatul alcooltest 32 de membri personal navigant.

Totodată, au fost verificate 50 de societăţi comerciale, 776 de autorizaţii/licenţe/permise de pescuit și 316 nave. 

În urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate, 48 de infracţiuni, pentru care sunt cercetate 45 de persoane.

Din totalul infracțiunilor constatate, 31 sunt prevăzute de Legea nr.176/2024 privind pescuitul şi protecția resursei acvatice vii. De asemenea, au fost constatate 6 infracțiuni la Legea nr.191/2003 privind transportul naval. Totodată, în urma verificărilor, au fost constatate 6 infracțiuni prevăzute de Legea Apelor nr. 107/1996, având ca obiect executarea, modificarea sau extinderea de lucrări, construcţii ori instalaţii pe ape, fără avizul legal al Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Au fost aplicate 175 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 480.965 de lei și au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, 3 ambarcațiuni, un motor de ambarcațiune, un autovehicul, 31 de unelte de pescuit, 552 de kilograme de produse piscicole, 2.460 de țigarete și 4,11 metri cubi de material lemnos.

Exemplu:

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Transporturi Navale Corabia, aflându-se în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, în cooperare cu inspectori din cadrul A.N.P.A. Olt, au depistat un bărbat, domiciliat în orașul Corabia, județul Olt, care deținea 214 kilograme de pește viu/proaspăt, de diferite specii, pentru care nu a putut prezenta documente care să ateste proveniența.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comercializarea fără documente de proveniență a peștelui și a altor viețuitoare acvatice obținute din pescuit ori a produselor din pește, întreaga cantitate de pește fiind confiscată și predată unei unități specializate, pentru comercializare.

Acasa Recente Radio Emisiuni