ECONOMIE

ALRO, pe plus în prima jumătate a anului. Năstase: „Investițiile făcute ne-au ajutat să valorificăm și mai bine creșterea pe care a înregistrat-o piața aluminiului”

Articolul a fost postat la 13 Aug 2024

Grupul ALRO a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,7 miliarde RON în semestrul I 2024, mai mare decât anul trecut, și un profit de net de 8,4 milioane RON, față de o pierdere netă de 164 milioane RON în semestrul I 2023.

Compania ALRO a anunțat luni, 12 august 2024, rezultatele financiare consolidate și individuale pentru perioada de șase luni încheiată la 30 iunie 2024. Conform reprezentanților companiei, cifra de afaceri a Grupului ALRO a crescut la 1,697 miliarde RON în semestrul I 2024, comparativ cu 1,559 miliarde RON în semestrul I 1 2023. Rezultatele pozitive au fost determinate de îmbunătățirea cotațiilor LME și a vânzărilor mai mari de produse din aluminiu cu valoare adăugată. ALRO a raportat un profit de 8,4 milioane RON înregistrat în S1 2024, comparativ cu o pierdere netă de 164 milioane RON în S1 2023.

Președintele Consiliului de Administrație al ALRO, Marian Năstase, a explicat că rezultatele bune înregistrate în semestrul I 2024 se datorează investițiilor pe care compania le-a realizat și care au permis diversificarea portofoliului de produse, cu accente pe produsele cu valoare adăugată mare.

„Investițiile pe care le-am făcut în tehnologie, în eficiență operațională, în diversificarea portofoliului și în intrarea pe noi piețe ne-au ajutat să valorificăm și mai bine creșterea pe care a înregistrat-o piața aluminiului în primele șase luni ale acestui an, cu efect direct asupra rezultatului final. Accentul pus de noi pe diversificarea portofoliului, pe produsele cu valoare adăugată mare și foarte mare, s-a tradus într-o creștere record de aproape 60% a producției de produse plate din aluminiu,în primul semestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, întreaga producție de aluminiu procesat având o creștere cu 31% în perioada analizată”, a declarat Marian NĂSTASE.


În ciuda creșterilor cotațiilor în prima parte a anului, reprezentanții companiei sunt precauți, cu atât mai mult cu cât încă se resimt efectele crizelor anterioare.

„Și chiar dacă evoluția pieței globale a fost pozitivă în prima jumătate a acestui an, până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru am asistat la o ușoară scădere a cotațiilor, care a persistat în lunile următoare. Acest lucru ne menține precauți și determină să ne concentrăm, în continuare, pe îmbunătățirea eficienței noastre operaționale, ținând cont de faptul că efectele crizelor multiple cu care ne-am confruntat în ultimii ani sunt încă prezente în operațiunile noastre de zi cu zi”, a adăugat Marian NĂSTASE.

Cerere crescută pe piața aluminiului

La începutul anului 2024, cotațiile aluminiului erau de aproximativ 2.200 USD/tonă, atingând un nivel maxim de 2.741 USD/tonă, la sfârșitul lunii mai și stabilindu-se peste 2.500 USD/tonă, în iunie, când contractele LME cu vânzare la trei luni au atins prețul de 2.548 USD/tonă, se precizează în comunicatul postat pe site-ul ALRO. Creșterile s-au înregistrat în contextul unei cereri puternice la nivel mondial, atât pentru segmentul primar, cât și pentru cel procesat, cererea de produsele plate din aluminiu, de exemplu, fiind peste cifrele înregistrate în perioada similară din 2023.


România a făcut câțiva pași și către deblocarea pieței de energie, marii producători având dreptul de a-și vinde energia atât pe piața liberă, cât și prin mecanismul centralizat de achiziție a energiei electrice. Cu toate acestea, piața de energie menține un grad ridicat de volatilitate și lichiditate scăzută, apreciază reprezentanții ALRO.

Vânzări cu 9% mai mari față de semestrul I 2023

Vânzările consolidate ale Grupului în S1 2024 au crescut la 1,697 miliarde RON, cu 9% mai mari față de cele înregistrate în S1 2023. Creșterile au fost determinate în principal de cererea de aluminiu îmbunătățită la nivel mondial. Produsele din aluminiu prelucrat au fost vedetă, creșterile vânzărilor pe acest segment fiind de 31% față de S I 2023. S-a înregistrat o creștere a vânzărilor și la aluminiul primar, de 16%. Acest lucru a condus la un profit net de 8,4 milioane RON, în S1 2024, comparativ cu o pierdere netă de 164 milioane RON, în S1 2023.


Spre sfârșitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, scăderea, coroborată cu efectele multiplelor crize care au avut loc în ultimii ani, efecte care încă se resimt, duc în continuare la distorsiuni de preț. Grupul ALRO și-a continuat în acest context investițiile în diversificarea portofoliului de produse și apropierea și mai mult de cererea clienților săi, dar și în îmbunătățirea eficienței operațiunilor sale și reducerea consumului de energie. ALRO a continuat să modernizeze cuvele de electroliză cu tehnologia AP12LE. A dat în funcțiune alte 21 astfel de cuve în prima jumătate a anului 2024 și a pus în funcțiune o linie de prelucrare a plăcilor de aluminiu personalizate cut-to-size, procesate conform specificațiilor exacte ale clienților.

Rezultate financiare prezentate luni, 12 august 2024, sunt disponibile și pe site-ul Web al Companiei, Categoria Relații cu Investitorii, Secțiunea Raportări financiare.

euroolteniainfo.com

Acasa Recente Radio Emisiuni