SOCIAL

A intrat în vigoare noua Lege a Pensiilor

Articolul a fost postat la 02 Sep 2024

Noile reglementări aduse de Legea Pensiilor, care a intrat în vigoare pe 1 septembrie, își propun să reducă diferențele dintre pensiile bărbaților și femeilor, stabilind vârsta legală de pensionare la 65 de ani pentru ambele categorii.


De asemenea, legea include măsuri de stimulare pentru persoanele care au contribuții mai lungi la sistemul de pensii, prin recalculări favorabile.

Noua lege prevede și o reducere a vârstei de pensionare pentru femeile care au crescut copii. Acestea pot beneficia de reduceri care variază între 6 luni și 3 ani și jumătate, în funcție de numărul de copii avuți. Astfel, femeile care au crescut un singur copil vor avea o reducere de 6 luni, în timp ce cele care au crescut mai mulți copii pot beneficia de reduceri semnificative. Această măsură recunoaște contribuția femeilor în educația și îngrijirea copiilor, având un impact pozitiv asupra vieții lor profesionale și financiare.


Legea stabilește un stagiu minim de cotizare de 15 ani pentru toți cetățenii care doresc să se pensioneze. De asemenea, se va ține cont de perioadele de șomaj sau de alte sisteme de asigurare socială, astfel încât să nu fie discriminați cei care au avut întreruperi în carieră.

Acasa Recente Radio Emisiuni