Saturday, April 13, 2024
HomeACTUALITATES-a semnat contractul de 253 de milioane de euro pentru construirea centralei...

S-a semnat contractul de 253 de milioane de euro pentru construirea centralei pe gaze de la Ișalnița!

S-a semnat contractul de 253 de milioane de euro pentru construirea centralei pe gaze de la Ișalnița! Ministerul Energiei a anunța, vineri, semnarea contractului de finanțare în cadrul Programul-cheie 2 pentru construirea de capacități electrice de tip turbină cu gaz cu ciclu combinat (CCGT) ce pot fi adaptate pentru funcţionarea pe hidrogen, necesare pentru realizarea tranziţiei de la cărbune şi pentru echilibrarea reţelei. Finanțarea provine din Fondul pentru modernizare, iar beneficiar este CCGT Power Ișalnița SA.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă construirea unei centrale electrice cu ciclu combinat pe bază de gaz natural, de aproximativ 850MW la Ișalnița. Valoarea acestui contract decontată din Fondul pentru Modernizare este de 1.259.374.315,04 lei, echivalentul a 253.125.302 de euro, după cum precizează Ministerul Energiei.

Centrala pe gaze de la Ișalnița va fi dezvoltată de firma CCGT Power Işalniţa S.A., societate la care Alro deţine o participare de 40,1%, diferenţa de 59,9% fiind deţinută de Complexul Energetic Oltenia. Aceasta va înlocui vechea termocentrală pe cărbune de la Ișalnița, deținută de Complexul Energetic Oltenia și închisă de la 1 ianuarie.

Practic, centrala pe gaze naturale va înlocui vechea termocentrală pe cărbune de la Ișalnița, pusă în funcțiune în anii ’60. Construirea centralei pe gaz va avea ca efect reducerea anuală a emisiilor de CO2 cu peste 3.000 kt, adică 10% din obiectivul prevăzut în Planul Naţional Integrat pentru Energie şi Schimbări Climatice. Ultimul grup al termocentralei pe cărbune de la Ișalnița a fost oprit pe 1 ianuarie chiar în prima zi a acestui an, în cadrul planului de decarbonizare. A fost însă doar trecut în rezervă tehnică, deci poate fi repornit la nevoie. 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments