S-au împlinit 145 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși

0
139

Astăzi se împlinesc 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. „Eu am vrut sa înalț totul dincolo de pământ, am făcut piatra să cânte pentru omenire”, spunea marele sculptor, prețuit acum de lumea întreagă”.
La Târgu-Jiu, de la ora 10.00, în Parcul Coloanei fără Sfârșit a avut loc o expoziție de desen în creion și cărbune “Întâlnire cu Brâncuși”, organizată de Asociația culturală „Tătărescu” și asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”.

Vlad Ciobanu, sculptor

De la ora 11.00, la Galeriile Municipale de Artă s-a desfășurat vernisajul expoziției “Obiecte. Culoare. Desen. Instalație” a Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Doru Strâmbulescu, director Centrul Brâncuși

Vasile Fuiorea, președinte UAP Târgu Jiu

Și programul a continuat. De la ora 12.00, la Muzeul Județean Gorj “Alexandru Ștefulescu”, a avut loc vernisajul expoziției de cultură Sinaxa, sculptor Laurențiu Mogoșanu. Tot aici, de la ora 12.30, au fost prezentate filmele “Hobița, tractorul și Coloana” și „Românii care au schimbat lumea”, ambele în regia lui Cornel Mihalache. De la ora 16.00, la Teatrul Dramatic “Elvira Godeanu”, a avut loc lansarea filmului „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor”, un poem cinematografic în regia lui Sergiu Cioiu. De asemenea, Maia Morgerstern și Sergiu Cioiu au susținut un recital. De la ora 18.00, la Muzeul Național „ Constantin Brâncuși” a fost prezentată o expoziție de grafică Florin Preda Dochinoiu „Desene în limba română”, un moment artistic „Brâncuși – drumul spre devenire”, susținut de elevii Liceului de Arte „ Constantin Brăiloiu”, și un recital susținut de cvartetul “ Accente”.

Constantin Brâncuşi, născut pe 19 februarie 1876, în localitatea Hobiţa, din judeţul Gorj, şi decedat pe 16 martie 1957, la Paris, în Franţa, figură centrală în mişcarea artistică modernă, este unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.